HALOTTAK NAPJÁRA

Bár pár évvel ezelőttig nem szerettem temetőbe és temetésre járni, mégis ez az a hagyomány, ami minden éveben hazahoz, szülőföldemre, szülőfalumba, Bánffyhunyadra. Bár mostanában nem az 1200-as években épült református templom kazettás mennyezete az, ami embereknek erről a városkáról az eszükbe jut, hanem a cirádás csodapaloták bádogtetője, de ez is azt igazolja, hogy az idő a fejünk fölött múlik, halad, lassan, szinte észrevétlenül… Nekem a halottak napja az elengedésről szól: a fájdalom, a szenvedés, az élet elengedéséről és a befogadás alázatáról…

Kissé kettős érzéseket táplálok a harsány Halloween teret hódításával kapcsolatban. Az az aggodalmam, talán nem is ok nélkül, hogy egy mély, szellemi háttérrel rendelkező, ősi hagyományt egy felszínes, idegen, nem a mi habitusunkba égett buli cserél fel. Nem véletlenül maradtak fenn ezek a hagyományok, sajnálnám, ha száz év múlva nem emlékeznének erre unokáink, mert már csak az ijesztgetés és az édesség-cunami kísért.

Aki nem tiszteli a halált, az az élet tiszteletére sem képes. Ez életem egyik axiómája. Nem vitás. Élni csak akkor lehet, szabadon szárnyalva, ha nap, mint nap tiszteljük a halált, az elmúlást. Emlékszem, gyerekkoromban teljesen más volt az egész gyász, mint manapság. Mi halottainkat még otthonainkból búcsúztattuk, a szép szobában volt a ravatal. Nem volt még kápolna, ahova egymás után személytelenül kerülnek be a koporsók egyik a másik után.

Valahogy ez is olyan futószalagos történet lett. Emlékszem, nagyszüleimet a szüleim öltöztették fel utolsó útjukra, zsebükbe aprót raktak, hogy legyen a révésznek. Valahogy olyan más volt a ház, amikor elhelyezték a ravatalt a nagyszobában. Olyan fura szag volt, és mindenki annyira másképp reagált mindenre. Könnyes volt a szemünk, de tettük a dolgunk.

Aztán este virrasztottunk 2 alkalommal, a kántor, a sirató asszonyok megjöttek, énekeltek templom búcsúztató énekeket – a család kivételével, mert aki gyászol, nem énekel – a szomszédok, barátok, ismerősök tiszteletüket tették a halottas háznál. A férfiak az udvaron búcsúztak, az asszonyok a halott mellett.

Évről évre egyre rövidebbre sikerültek ezek a virrasztások. Sok lett a munka, kevesebb idő jutott a tiszteletre. A temetés után pedig halotti tor volt, vendégül látták a közeli barátokat, családtagokat, a halott tiszteletére. Aztán ezek a torok is bekerültek az éttermekbe és egyre szűkösebbek lettek, talán el is tűnnek a komatállal együtt. Hat hétig nem bojgatták a sírt, a koszorúkhoz, virágokhoz nem nyúltak, utának kezdték a sír rendezését, ha lehetőség volt rá.

Érdekes a párhuzam a születés és a halál között. Aromaterápiásan is ugyanazt az olajt használjuk, 6 hét a gyermekágy és a halott elengedése is, és ahogy születés, úgy a halál is bekerült a klinikum falai közé, a kórok házába, és mindkettőből kikopott a misztérium, a hagyomány, az alázat, és talán a közösség összefogása, ereje is.

Gyerekként töklámpással a kezemben nyakig beöltözve boltladoztam nagypapám sírja felé, és azon tűnődtem, miért nem viszünk neki legalább egy kis kompótot, már biztos nagyon éhes ott mélyen, a föld alatt – felnőtt fejjel megéreztem a körforgásunk, porból lettünk, porrá leszünk erejét.

Ezúton emlékezem őseimről, megboldogult nagyszüleimről, akikhez annyi kellemes emlék fűz. Köszönöm, a tudást, bölcsességet, amit átadtak. Hálás vagyok a hagyományinkért, amik a véremmé lettek, tisztelettel gyújtok gyertyát sírjukon a múlt nevében, a jövőért.

Nem szeretném, ha gyerekeim nem emlékeznének arra, hogy miért világítunk és miért hajtunk fejet a távozottak előtt, nem csak halottak napján. A sok-sok gyertyafény nemcsak nekik világítja az utat a fény felé, hanem minket is emlékeztet arra, honnan indultunk. Mert aki tiszteli és beintegrálja gyökereit, az felszabadítja élete láncait.

Béke poraikra. Áldás és fény kísérje utunkat…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük