Rengetegszer hallom a barátaimtól azt a mondatot, hogy én már nem akarok szomorú lenni, én már nem akarok szenvedni, én már boldog akarok lenni.. Bárcsak jönne már egy új kapcsolat, egy új férfi vagy nő, egy új munkahely, mert ez nem jó, ami van, de majd ha az elképzelésem megvalósul, boldog leszek… Aztán meg persze kell az új ház, az új ruhatár, az új autó, ha lehet egy másodautó is, márkás szemüveg, olyan táska, aminek az árából Afrikában egy falu él meg egy teljes évig és még sorolhatnám a vélt boldogsághoz nélkülözhetetlen elemeket.

Aztán megjön az új kapcsolat, az új munkahely, az elsőre normálisnak tűnő főnök, és mégsem lesz boldog, és kezdődik elölről a kör… Az új cuccok is örömet okoznak pár pillanatra, de amint elműlik a pillanat varázsa, nagyobb űrbe kerül a boldogságra vágyó, mint amilyenben azelőtt bármikor is volt.

Gyakran összekeverjük a boldogságot az illúziókkal. Az illúzióvilágban minden az elképzeléseink szerint alakul, nem kell vitázni senkivel, pontosan megértik a kéréseink és szeretettel reagálnak minden óhajunkra korlátok és határok nélkül. Aztán jön az is, hogy az anyagi javak hajhászása és megléte nem feltétlenül jelent boldogságot. Hiszen rengeteg gazdag és korlátlan anyagi háttérrel rendelkező ember boldogtalan. És még azt se felejtsük el, hogy az, akinek az ölébe hull a végtelen gazdagság, pl.megnyeri a lottót, nem boldog lesz, hanem sokkal mélyebbre lép vissza rövid időn belül, mint amilyenben azelőtt volt.

Sok-sok éve elmélkedem ezen és volt is egy gondolatmenetem, amit most egy kutatás meg is erősített.  Nem az anyagi, nem a jólét, nem is a tárgyi javak, nem a pénz és nem is az egészség a legfontosabb boldogság-faktor, hanem a kapcsolatok, ezen belül pedig a szeretet.

Az, hogy szeretve érzed magad, az, hogy szeretni tudsz, bármilyen helyen és időben, bármilyen térben és anyagi feltételek között boldogsággal tölt el. Mennyire csodálatos is ez, hiszen az, ami boldoggá tud tenni és teljes szabadságot ad valami olyasmi, ami semmibe sem kerül, korlátlan mennyiség áll belőle rendelkezésünkre, és nem kell attól aggódnunk, hogy ellopják, vagy rossz dologra használják. Nem véletlenül minden vallás és hitrendszer a szeretetre épül. Krisztus azt mondja, a törvény betöltése a szeretet, és az összes próféta és más vallás alaptana is ez. 

Egy 75 éves tanulmány igazolja a tudomány oldaláról is azt, hogy a szeretet adja a fényt az emberek lelkében és hozzásegít ahhoz, hogy örülj, mosolyogj és a vihart, a nehézségeket is hálával fogadd.  Mert, ha szeretve vagy, akkor megvan mindened akár ezer forit van a zsebedben, akár milliók, hiszen nincs minőségi különbség az anyagi javak birtoklásától.

Ugyanakkor ez a tanulmány arra is kitér, hogy nem attól függ a boldogság, hogy hány barátod van, párkapcsolatban élsz-e vagy vannak-e gyerekeid, élnek-e még a szüleid, stb., hanem, hogy azok a kapcsolatok, amik az életedben vannak milyen minőségüek… Mennyire érzed kapcsolataid által azt, hogy szeretnek, elfogadnak, és azt, hogy te mennyire vagy képes arra, hogy szeress.

És ezzel a gondolattal a Harvard okos tudósai és kutatói alá is támasztották az én tézisem, hogy mindegy, mi történik az életedben, hogy merre sodor az élet, az a kérdés, hogy ezt Te, mint holisztikus egység, lény, személyiség, hogyan éled meg. Mit tudsz hasznosítani belőle és merre görgeted tovább életed kerekét….

Post Views: 245